foto1

Welkom @Motodrome Emmen

foto1

Dagelijks geopend

foto1

Uitdagende, afwisselende baan

foto1

Goede faciliteiten

foto1

Zowel voor beginner als prof

 

Klik HIER voor nog meer concrete informatie.

een gezwaaide gele vlaggen bij gevaar, maar knipperende lampen… Een primeur voor M.S.V. Motodrome Emmen. Als eerste motocrossvereniging gebruiken zij vanaf januari het Movit Yellow Flag-systeem. Een belangrijke ontwikkeling om de veiligheid op motocrosscircuits te vergroten.

Martijn Spliethof van Movit ontwikkelde het systeem: “In een zender op de motor zitten twee sensoren. De eerste detecteert of de motor nog beweegt. Is dat niet het geval, dan checkt de tweede aan welke kant de zwaartekracht aan de zender trekt. Ligt de motor omver, dan gaat er automatisch een signaal naar de lamp. Die knippert vervolgens dertig seconden. Lang genoeg om de motor overeind te zetten, aan te trappen en weg te rijden. Zo is het een volledige vervanging voor de gezwaaide gele vlag bij gevaarlijke situaties op de baan.”

Investering in veiligheid

Het is een nieuw stuk technologie waar (zeker nu in het begin) een prijskaartje van duizenden euro’s aan hangt. Sponsor Hydrowear, het bedrijf van clubvoorzitter Gerard Cramer, maakte de aanleg in Emmen mogelijk.  Cramer: “Er wordt hier bijna dagelijks gereden. Op drukke dagen trainen bij ons driehonderd rijders. We kunnen niet altijd vrijwilligers langs de baan hebben staan. Dankzij de automatische lampen worden coureurs nu tóch gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties op onoverzichtelijke plekken. Dat extra stuk veiligheid is voor ons heel waardevol, zeker voor de jeugd en onervaren rijders.”

Gratis voor jeugd

Voor de jeugd onder de zestien jaar is het systeem in Emmen verplicht, maar gratis. Voor de rest is het vooralsnog geen ‘moetje’. Wel is er voor iedereen de mogelijkheid een zender te huren of te kopen. Gerard Cramer: “Honderd euro voor een stickerset kan voor veel rijders altijd. Investeren in de veiligheid van jezelf en anderen is een stuk minder vanzelfsprekend.”

Dat moet dus groeien. Door met de jeugd te beginnen wil de club in de praktijk laten zien dat het systeem de baan veel veiliger maakt tijdens trainingen. Niet alleen als signaal aan rijders, maar ook aan andere verenigingen. De innovatie in Emmen wordt al door meerdere clubs op de voet gevolgd.

Positief

Vanzelfsprekend kan geen enkel systeem honderd procent veiligheid garanderen. Maar het Movit Yellow Flag-systeem is wél een grote stap in het nog veiliger maken van motocrosscircuits. “Dit is een innovatie die wij met heel veel interesse volgen.”, vertelt Rinze Bremmer, secretaris Motocross bij de KNMV. “Wij zijn heel positief over zo’n technologische ontwikkeling die de veiligheid verbetert én bovendien minder druk legt op de inzet van vrijwilligers.”

 

Klik HIER voor nog meer concrete informatie.

Sponsoren

Partners

Inloggen